Ai lăv răumeinia

Nu cred că v-am spus vr’o dată, dar mon pere are în proprietate personală una bucată jeep autohton, pe lângă altă rablă de provenineţă nemţească. Şi anu’ trecut, deştepţilor care gândesc taxele locale le-a trecut prin cap să împoziteze tot ce se numeşte maşină 4 ics 4 după aceeaşi grilă. Motiv pentru care nea’ Ioane s-a trezit că are de plătit impozit pentru două maşini vr’o 3000 de lei. Şi s-a gândit el mult şi bine şi nu l-a plătit. Nu l-a plătit anu’ trecut adică, pen’ că anu’ ăsta a mai tras o porţie de gândeală şi a ajuns la concluzia că e mai ieftin să-şi mute masina pe adresa de rezervă. Pe cale de consecinţă s-a făcut ţăran cu acte in regulă şi buletin pe adresa de la Gheboaia Megalopolis. După care a urmat umblătura pentru actele la maşină. Şi toata povestea a început la direcţia de direcţionat finanţe publice, unde a aflat susnumitu’ tată că nu poate să facă nimic până nu-şi plăteşte impozitul.  Ceea ce a şi făcut. Pentru anul trecut întâi. După care a întrebat cât are de plătit pentru anul în curs. Şi i-a zis o tanti că tre’ să plătească vr’o 1000 şi că după aia poate să-şi mute maşina. A strâns din  dinţi, a făcut rost de bani şi s-a întors la susnumita directie, unde a aflat că, de fapt, trebuia să plătească impozitul la amândouă maşinile şi la apartament, şi că dacă are chef să mute ceva tre’ să mute amândouă maşinile pe noua adresă.

Amu’ io nu înţeleg. În caz de divorţ bunurile cumpărate în timpul căsătoriei se numesc bunuri comune şi se împart la doi, da’ la finanţe se numesc bunuri personale şi fiecare plăteşte impozit pe jucăriile lui. Păi treabă’i asta? Se debusolează populaţia.

Oricum, la al doilea drum la finanţe mon pere a aflat că are 600 de lei prea puţin şi a plecat acasă. Că, zice el, ştia că mai devreme sau mai târziu ar fi trebuit să plătească şi bucăţilea alea de impozit, da’ nu putea toanta să zică de la bun început? După care au urmat nişte urări de bine la adresa primarului, prefectului, preşedintelui, care implicau starea de sănătate a mamelor susnumiţilor, nişte sfinţi şi ceva plăceri fizice (nu neapărat în ordinea asta). Drept urmare, m-am făcut cu o datorie de 600 de lei (pe lângă celelalte 500 pe care le aveam deja) şi pe zi ce trece fraternizez tot mai mult cu părerea unui anume Virus: Ai lăv răumeinia. Cu extensie XXX.

Hai sănătăţuri şi săptămâmi uşoare!

Articolul anterior
Articolul următor
Lasă un comentariu

6 comentarii

  1. operatiepecreier

     /  11/04/2010

    Să fie primit!

    Răspunde
  2. Inscrie-te pana in 16 aprilie pentru a lua parte la proiectul Coloreaza-ti comunitatea! destinat bloggerilor si ongistilor din Brasov si Sibiu. mai multe pe http://plinideidei.wordpress.com

    Răspunde
  1. Mă fac ţăran! | Blogul lui Nea Costache
  2. Baba Florica | Blogul lui Nea Costache

Lasă un comentariu