Scrisoare (relativ) deschisă

Dragă dom’le nea’ care te ocupi tu în viața de zi cu zi de trasat giratorii, parcări și treceri de pietoni prin orașu’ ăsta

Țin să te anunț prin prezenta că iar ai dat-o de gard. Bine, tu ai dat-o de gard mai demult, da’ acu’ mi-am adus aminte că tre’ să mă iau de viața ta.

Deci, ai tălică idee unde vine strada de-i zice „Șirul Beethoven”? Îți zic eu, să nu-ți forțezi memoria. E strada aia care leaga Prundului de Barițiu. Adică aia de are pe o parte parcu’ de la Șaguna, și pe ailaltă Facultatea de Silvicultură. Ți-ai adus aminte? Bun. Continuăm. Strada asta are 2 treceri de pietoni, plasate strategic in în fiecare cap. Și mai are și o parcare. D’a lungu străzii. Nimic iesit din comun până aici. Ce e iețit din comun e că, încă n-a crăpat nimeni pe alea doo treceri de pietoni. Că să-ți explic.

Trecerea de pietoni de lângă maternitate a fost ciudată de când o știu. Pen’ că eu, pieton convins, dacă vreau să trec pe acolo, tre’ să ghicesc în ce direcție se deplasează mașinile care vin de pe Barițiu. Drept e că nu-i vina ta că șoferii nu prea știu să semnalizeze. Și nici că eu nu prea bag de samă ce lămpi le filează la susnumiții șoferi. Dacă le filează. Da’ e vina ta că trecerea e plasată strategic ca și io și șoferu’ să ne vedem când e puțin cam târziu. Mai ales dacă stăm prost la capitolul „viteză de reacție”. Motiv pentru care o folosesc pe cea dinspre strada Prundului. Chestie care ne aduce la subiectu’ real al scrisorii.

Vezi tălică, trecerea aia e imediat inainte sau după (depinde de unde spre ce te deplasezi) sensu’ giratoriu de la Poarta Schei. Amu’, proaspăt ieșite sau intrate în giratoriu mașinile n-au viteză foarte mare. De obicei. Chestie care făcea trecerea aia vag mai sigură decât sor’sa. Făcea, pe vremea când parcarea era pe partea cu Facultatea de Silvicultură. Da’ te-ai trezit tu să mulți parcarea pe cealaltă parte a străzii. Adică pe partea cu parcu’. Mno, când eram eu la școală, la ora de educație rutieră, un nea’ milițianu’ mi-a zis mie că strada se trece de maniera următoare:

– pe la semafor, trecere de pietoni sau  colțul străzii dacă nu-i trecere sau semafor – realizabil în cazul de care vorbim;

– perpendicular pe axu’ drumului – din nou realizabil în același caz;

– înainte de a ne angaja în trecerea străzii, de pe trotuar, ne uităm în stânga. Dacă nu se vede venind nici o mașină trecem până la dunga care separă sensurile de mers. Eh, cilișea încep problemele. Că dacă treci strada dinspre facultate spre parc și te uiți în stânga vezi giratoriu și ceva mașini care se învărt prin el. Deci, aștepți să treacă toate mașinile, te urci pe trecere și treci la pasul următor. Dacă treci dinspre parc spre facultate, te uiți în stânga și vezi un șir lung de mașini parcate. Deci nu vine nici o mașină. Motiv pentru care te urci pe trecere și faci 3 pași. După care îți faci cruce și scoți capu’ de după ultima mașină parcată. Și de obicei pățești ca mine ieri: te trezești cu ditamai jeepu’ la 3,5 milimetrii de nasu’ tău. Înjuri și tu și șoferu’, care, mai ales dacă nu-i din zona, tocma’ a făcut un mic atac de cord. Motiv pentru care te lasă să treci, să se poată calma. După care treci la pasu’ următor.

– pe dunga care separă sensurile te uiți în dreapta. Chestie care e vag mai ușoară indiferent de unde treci strada. Că din mijlocu’ drumului’ se vede toată strada. Dacă nu vine nici o mașină, treci până pe ălălalt trotuar. După care îți mai faci o cruce, că n-ai murit nici azi.

Amu’ io înțeleg că tu ai avut ceva în cap când ai facut mutarea asta. Da’ nu înțeleg ce. Că nu-s mai multe locuri de parcare. Da’ strada e mult mai nesigură.

În concluzie, facem și noi ceva cu strada aia, sau tre’ să crape cineva înainte?

Hai sănătățuri. Și conduceți prundet 😉

Articolul următor
Lasă un comentariu

Un comentariu

 1. viru'

   /  30/08/2013

  deci uite solutia la cum sa treci strada aia in siguranta (disclaimer, nu stiu despre ce e vorba):

  cat esti ascunsa intre masinile parcate, scoti un panou mare, cu mesaju’: „cum se scrie despartit F U T U V A N G U R A ?”

  asta cere timp de citit si compilare si reduce viteza, in mod normal.

  in mod anormal se sperie ghibolu’ / a de la volan si accelereaza, da’ esti protejata de masinile parcate si o sa poti sa treci pe urma, ca se opreste lumea la accident.
  😛

  ‘ai noroc!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: