Facerea de bine și pluralul de politețe

Da, știu, n-au nici o legătură una cu alta.  Deci, le luăm pe rând.

Sună colega X, să-i rezolvi o problemă existențiala. Tu, fată faină o ajuți. Ea face cum o taie capu’. După 2 zile te sună șefu’ să-ți explice că nu-i bine ce i-ai zis colegei X.  După alte 3 zile afli  ce nu era bine de fapt, și mai treci o criză de isterie în contu’ omeniei.

Pluralul de politețe se folosește la persoana a doua. Gen: „eu, X vă rog pe dumneavoastră, domnișoara Carmen, să-mi rezolvați problema. Că io-s bătută în cap și nu știu ce să fac. Vă mulțumesc frumos.” Formulări de genu’ ” Domnișoara Carmen, vă rugăm să ne rezolvați problema. Vă mulțumim.”, se folosesc în cazu’ în care sunteți mai mulți/multe bătuți / bătute în cap și habar nu aveți ce să faceți.  Sau în cazul în care poziția ta socială îți permite să folosești o formulare de genu „Noi, Ștefan Voievod, Domn al Moldovei”.  În rest, tu ești singură, și io-s mai mulți. Simplu ca bună ziua. Formularea gen „Domnișoara Carmen, te rugăm să ne rezolvi problema. Îți mulțumim.” se folosește doar în cazu’ în care voi sunteți mai mulți proști, da’ noi ne tutuim în viața de zi cu zi.

Și o chestie extra.

O sun pe bună-mea, că mama e în concediu. Și tre’ia să văd dacă nu duce baba lipsă de ceva.  Și sun. Vr’o 5 minute. După care a binevoit bună-mea să răspundă. Și prima chestie pe care a scos-o pe gură a fost ” Bine că te-ai trezit și tu să suni”.

Am nevoie de concediu.

Articol anterior
Articol următor
Lasă un comentariu

Un comentariu

  1. viru'

     /  02/08/2013

    n-am curaj sa comentez!!!!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: