Artimetica ne omoară

Doamnelor, domnişoarelor, bă băieţi. Am aruncat un ochi pe rezultatele de la bac din Braşeu. Că mă înteresa şi pe mine ce făcură doi co’chii proaspăt absolvenţi de liceu. Mno’ co’chii respectivi făcură bine. Adică au luat bacu’ şi acu’ îşi bat capu’ cu înscrieri/examene pe la facultăţi. Felicitaţiuni şi bafte în continuare. Numa’ că, soacra din mine n-a avut de lucru şi s-a apucat de vizionat rezultate la modu’ colonel. Pardon, general. Şi pe la litera C m-au lăsat nervii. Că să vă spui. Eu, când am intrat la liceu (btw, cu examen de admitere) am nimerit din greşală intr-o clasă de mate-fizică. Intensiv mate. Şi am mâncat artimetică pe pâine, 13 ore pe săptămâna 4 ani de zile. Amu’ e drept că nu ne-am înţeles noi chiar bine pe la începuturi (eu şi artimetica_care este), da’ în durerea mea, era materie de bac şi a tras profa de noi de aveam coşmaruri noaptea. Şi de bine de rău, am luat toţi bacu’ cu note de bun simţ la mate. Eh’ acu’ stau şi mă întreb ca curca: cum pula lu’ Hector poţi să te prezinţi plantă la un examen şi să iei 1 (UNU) curat? Adică nu eşti în stare să scri decât numele pe foaie. Că din câte ştiu eu 1 se dă pentru copiat sau din ospiciu. Pardon, oficiu. Adică cine şi ce mama zmeului te-a învăţat pe tine în liceu ăla pe care l-ai terminat şi cum dreaq ai reuşit să-l termini? Că teoretic ar fi trebuit să-ţi intre ceva în cap, suficient cât să iei un 5 amărât. Dar deh, noi este români, şi la capitolu’ teorie stăm bine, practica, în schimb ne omoară. Practic, cunosc, ai avut parte de nişte profi dulci sau sictiriţi care te-au trecut să scape de tine. Că eşti copil bun şi le-ai futut nervii 4 ani. Sau te-a ajutat tati, din ţara căpşunieră unde s-a dus să tragă ca bou’ să aibă plodu’ bani de ţoale şi maşină şi alte brizbrizuri de gen, cu bani şi ceva cadouri  pentru profi. Că ghieţii profi îs săraci, că le-au tăiat al’ de B&b lefurile şi cu asta şi demnitatea. Partea proastă e că_când a trebuit să te descurci singur ai dat chix, ceea ce îţi doresc şi în continuare.  Partea şi mai prostă e că mulţi ca tine vor ajunge în posturi de conducere pe te miri unde, că_cadourile de la tati îs bune în multe locuri, şi o să împuţi cu prostia şi fiţele tale dreaq ştie ce instituţie publică, pentru că un patron destupat la creier nu te-ar angaja decat să-i freci podelele. Dacă eşti în stare să faci şi asta. Că să numeri, deja ai demonstrat că nu eşti în stare. Şi nici să scri, având în vedere faptul că ai luat 3 şi ceva la română. Drept e că să-i torni două versuri lu’ al de guţă nu-ţi tre’ doctorat în litere. 3u’ de la bac te califică automat pentru postu’ de versificator al duşmanilor, banilor şi merţanelor. Mori dă-te dreaq.

Articol anterior
Articol următor
Lasă un comentariu

19 comentarii

 1. Cand eram eu la liceu,faceam mate de pe m3(adica cele mai grele din toata cartea erau logaritmii,2 ore pe saptamana).Profa nu facea nimic,Dar,si exista un DAR mare,am invatat de am rupt in ultimele luni de liceu,singura.Acum sunt educatoare si incerc sa nu dau vina pe fosta profesoara.Chiar daca nu m-a ajutat prea mult,am facut totul singura si asa ar trebui sa faca toti copiii,nu?

  Răspunde
  • Athe

    /  03/07/2011

   Eu în locul tău n-aş reuşi să nu dau vina pe fosta profesoară. pentru că după capu’ meu ăla creţ pentru anumite meserii ai nevoie de vocaţie, şi în învăţământ, tot după capu’ meu nu ai ce căuta fără vocaţie.
   Acu’ sincer, mie mi s-ar părea corect ca profesorii să fie plătiţi în funcţie de rezultatele elevilor la examene. În condiţiile astea presupun că şi-ar bate capul mai mult cu elevii. Ok, înţeleg că salariile sunt mici şi că uzura psihică e enormă şi că după un timp multor profesori li se acreşte şi merg pe sistemu’ „las’ că merge şi aşa” dar n-am să înţeleg în veci de ce elevii şi părinţii nu-şi (mai) bat capul cu şcoala. Până la urmă e viitorul lor în joc, nu al profesorilor.

   Răspunde
   • Draga Athe,
    Problema pe care ai pus-o are multe obstacole.De pilda intr-un an poti avea o generatie proasta (pentru ca se intampla,e normal) Sa-ti scada salariul la jumatate?Pai cu 350 RON ce faci? Nu este vina ta pentru acest lucru,asa a fost sa fie,o generatie mai proasta…

    Sau,la gradinita,la scolile speciale cum poti masura corect,eficient nivelul clasei,pentru ca la grupa mica de exemplu(copii de 3 ani) esti plans in cap,batut,scuipat,etc din septembrie pana in decembrie,cand incep ei sa se obisnuiasca.Vezi,aici e subiectiv,pentru ca te implici mai mult decat ar trebui.La scolile speciale,la fel: ei uita de azi pana maine ce au facut la ore..Ce faci atunci?

    Sau esti venit de un an intr-o scoala mica unde predai doar muzica(de ex).La o scoala mica,asta inseamna 4 ore pe luna ,da?Ce faci cand,colegii nu te plac? (si in invatamant e MANCARIME si fii sigur ca nimeni nu se da in laturi sa „puna o vorba buna” la director.
    si mai sunt multe intrebari de pus,dar raspunde-mi la astea.

    Răspunde
    • Athe

      /  07/07/2011

     Problema pe care am pus-o are nuanţe nu obstacole. Şi sincer, nu te obligă nimeni să treci toată clasa. Pentru că eu am vazut pe propria piele ce efect are o corijenţă în primul trimestru de liceu.

     Problema cu grădiniţele şi scolile speciale e că încă mă întreb de ce le-ai cumulat. La grădi, şi teoretic şi practic ar trebui să poţi să evaluezi nivelul clasei la sfârşitul grupei pregătitoare, pentru că de fapt asta contează. Sau cel puţin ar trebui să conteze. Teoretic ar trebui să poţi să-i spui părintelui că odorul său are înclinaţii către desen/muzică/sport/artimetică/limbi de orice fel. Practic întră toţi în acelaşi sistem învaţă aceleaşi lucruri şi trierea se face, din nou, teoretic, la sfârşitul clasei a opta. La şcolile speciale, condiţiile sunt speciale şi din câte ştiu eu şi lefurile.

     Din punctul meu de vedere muzica este o materie vocaţională. E drept că_cultura muzicală intră în alt capitol, dar nu despre asta discutăm. N-am înţeles ce legătură are performaţa la clasă cu mâncătoria din învăţământ nici cu „vorbele bune” la director.

     Răspunde
     • La gradinita se evalueaza dupa ce treci de un capitol (proiect tematic).Asta poate dura si o saptamana,doua,pana la 5 saptamani)
      Am vorbit de gradinita si de scolile speciale pentru ca,in cazul schimbarii modalitatilor de plata,nu sta nici un ministru sa faca legi separate pentru acestea,toate sunt la comun,liceu,sc generala…etc.
      Nu stiu daca ai citit noile metodologii(planul de anul viitor) al managementului ,administratiei scolilor,dar si acolo se precizeaza ca salariile le vom primi in functie de decizia unui comitet,(pornind de la o suma,cred)
      Aici e buba si ma deranjeaza pentru ca acest comitet este format din 1 treime parinti ai copiilor(alesi la spranceana,care probabil nu au nici o legatura cu a mea clasa),1 treime cadre didactice(asta insemnand liderul de sindicat,consilierul educational,)etc,si o treime persoane din administratia publica,de la primarii,plus directorul unitatii.

      Cui i-ar conveni sa ia salariul in baza opiniilor unor oameni si nu dupa un stat de plata,ceva?

      Răspunde
      • Athe

        /  07/07/2011

       Cruntă perspectivă

       Răspunde
       • Da,e crunta.Cei din afara invatamantului spun ca ar fi bine,asa si pe dincolo,dar adevarul este ca la un moment dat clachezi.Si nu din cauza copiilor,a examenelor pe care le dai o viata intreaga,a parintilor ,ci din cauza vorbelor din afara,a conceptiei relativ timpurie despre cadrele didactice,a sistemului,in general.

        Răspunde
 2. viru

   /  03/07/2011

  No, hai noroace!

  Uuuuuueeeeeeeeel, nu o sa zic decât că îs foarte de acord, cu cântecul de en-tête in special.

  E normal si logic să te revolti, dar ai deja o vârstă și credeam căai înțeles că_comparativ cu generația ta de intelectuali și relativ-intelectuali muritori de foame, generatia pe care o blamezi o să fie una de retarzi: o parte infractori-descurcăreți-grași și o parte infractori-prinși-slabi, dar toți complet necalificați, care o să ajungă să se fure unii pe alții, eventual să se omoare intre ei … de foame…

  rest my case

  Răspunde
  • Athe

    /  03/07/2011

   Păi generaţia asta va trebui să-mi plătescă pensia la un moment dat (vorbea egoistu’ din mine) şi deja mă găndesc la eutanasie ca posibil punct terminus al vieţii mele. Partea proastă e că v’un deştept d’ăsta ajuns preşedinte ar putea să facă eutanasia alternativă obligatorie la pensie.
   Şi da, ştiu, românii deştepţi s-au cărat deja prin canăzi, state şi alte chestii d’astea.

   Răspunde
 3. tu realizezi ca daca era un bac normal, teveurile nu mai aveau cu ce sa faca rating ? :)))))

  Răspunde
  • Athe

    /  04/07/2011

   Eh, mai divorţa careva, mai rămânea una gravidă… găseau ei :)))

   Răspunde
 4. lucian p

   /  04/07/2011

  Bre eu am avut un prof. de marte super în liceu, venea asa de treaz la ore ca la el 1*1*1=-8, Da pentru aia, exceptând 2 loaze, am luat toţi bacu la mate.

  Răspunde
 5. Greu…..tare greu…. Vorbesc in calitate de mama care o sa dea BAC-ul peste trei ani. Serios, cred ca numai eu o sa simt emotia examenului, copilul are un sictir total. ( asa a fost si la admiterea in liceu, unde n-a iesit cum am vrut eu ci cum a vrut ea 🙂 )
  Este inutil sa-i dau exemplul meu de acum 25 de ani, sa-i explic ce inseamna sa dai doua trepte la liceu, sa intri in primii trei si sa termini ca sef de promotie….cica este istorie si habar n-am de realitatea zilei de astazi. 😦
  Pe undeva au dreptate, vremurile s-au schimbat, au cu totul o alta viziune despre lume si viata, insa eu consider ca respectul pentru invatatura si profesori tinde spre valori negative, ceea ce nu este deloc imbucurator.
  Am zile cand ma gandesc serios la posibilitatea de a le interzice accesul la TV pana la varsta de 18 ani, nu de alta dar li se ofera pe tava tot felul de „exemple” ale reusitei in viata fara prea multa scoala. Iar aceste „exemple” sunt oferite de aceeasi jurnalisti care spun ba ca este de vina sistemul, ba ca este ministrul, ba presedintele….nicidecum nu sunt de vina copiii. ( btw, copilul meu vrea sa faca jurnalism :))) )
  Daca dorinta de invatatura a tinerelor generatii ar fi pe masura obrazniciei si impertinentei de care dau dovada in „dialogul” cu adultii, jur ca tara asta ar ajunge departe !
  Generatia fiica-mii foloseste mereu, in bataie de joc, o expresie : ” Sunt mirat/a si fooooarte, foooarte….speriat/a ” . Cred ca pot sa adopt expresia asta cu referire directa la ce se intampla cu copiii acestia…

  Răspunde
 1. Vești bune despre operele lui Brâncuși | Blogul lui Nea Costache
 2. Unii chiar sa nu fi auzit de Copyright? | Blogul lui Nea Costache
 3. Cartea Bloggerilor - un proiect al lui Blogatu | Blogul lui Nea Costache
 4. O mamă își plânge disperarea. S-o ajutăm! | Blogul lui Nea Costache

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

<span>%d</span> blogeri au apreciat: