Doneaza 2%

Stiu ca v-am obisnuit cu posturi semi haioase, dar de data asta vorbesc (ma rog, scriu)  foarte serios.

In cazul in care nu stiti, statul roman va ofera posibilitatea sa dirijati 2% din impozitul pe venit anului trecut (pe care l-ati platit deja) catre o fundatie sau o asociatie non-profit. Baza legala, legea 571/2003, care la articolul 57 aliniatul 4 zice:  „ Contribuabilii pot dispune asupra destinaţiei unei sume reprezentând până la 2% din impozitul stabilit la alin. (3), pentru sponsorizarea entităţilor nonprofit care funcţionează în condiţiile Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, cu modificările şi completările ulterioare.”

Procedura este (sau ar trebui sa fie) destul de simpla: completati formularul 230 (in cazul in care sunteti salariat) sau 200 (pentru alte venituri), atasati o copie dupa fisa fiscala pe anul 2008 si le depuneti sau le expediati prin posta la Directia Finantelor Publice de care apartineti.

Alegerea mea pe anul acesta, Hospice Casa Sperantei. Pe scurt, descrierea celor de la hospice suna cam asa:

„Ingrijirea hospice sau ingrijirea paliativa este un concept de ingrijire care se adreseaza pacientilor cu boli incurabile in stadii avansate.

Ingrijirea hospice se preocupa de asigurarea unei cat mai bune calitati a vietii bolnavilor incurabili, prin tratamentul durerii si al altor simptome specifice, ingrijiri medicale, suport psiho-emotional si spiritual, asistenta sociala. Hospice se adreseaza nevoilor complexe ale bolnavului si ale familiei acestuia.

Hospice respecta dreptul bolnavului la ingrijire specializata de cea mai buna calitate, in mediul pe care bolnavul si-l doreste: la domiciliu, in sectii cu paturi, in centre rezidentiale sau in centre de zi.

Ingrijirea hospice se integreaza in ansamblul serviciilor medicale publice. Echipa hospice, compusa din medici, asistenti medicali, asistenti sociali, psiholog, preot, ingrijitori si voluntari) lucreaza in colaborare cu medicii de familie si medicii de specialitate din spital.”

Pe lung, descrierea o gasiti la linkul de mai sus.

Acu’, cei care ma cunosc personal (nu-s foarte multi prin blogosfera) stiu ca nu recomand ceva decat daca sunt 150 % sigura de acel ceva. In descrierea lor, cei de la hospice spun ca se preocupa  de asigurarea unei cat mai bune calitati a vietii bolnavilor incurabili. Adevarul (pe verificatelea) este ca asta fac. Si o fac cu zambetul pe buze, cu vorbe frumoase, voci calme, si mai ales GRATIS (pentru pacient si familie).  Ceea ce nu scrie (inca) pe site-ul lor e ca, majoritatea pacientilor provin din familii cu venituri cel mult modeste. Credeti-ma ca, cancerul (cel putin in Brasov)  secatuieste (si bolnavul si familia) si de bani si de puteri. Sistemul sanitar este cum il stim toti, spaga e la loc de cinste, medicamentele lipsesc cu desavarsire si trebuie cumparate de pacienti, pentru ca daca tratamentul pentru cancer este intrerupt nu mai da nici un rezultat. In conditiile astea, pana si faptul ca cineva iti vorbeste frumos si te trateaza ca pe un Om conteaza enorm. Ce conteaza si mai mult pentru pacient/familie, e faptul ca cei de la Casa Sperantei ii ajuta (in limita posibilitatilor) cu medicamente si cele trebuincioase bolilor respective, si mai ales cu acte (pentru pensie de handicap, carucioare, proteze, etc.) pentru ca la noi birocratia e mare si nu stiu din ce anume motiv, faptul ca cineva care reprezinta o institutie gen Hospice si care incearca sa obtina o hartie/aprobare pentru un pacient are mult mai multa trecere la toate institutiile/forurile decat pacientul in sine.

Stiu oameni carora doctorii le-au prezis cateva saptamani de viata care si-au revenit cat de cat dupa un sejur la Casa Sperantei. Cele cateva saptamani prezise de doctori s-au transformat in luni, dar pentru un copil care-si vede mama murind pe picioare e mult, asta ca sa nu vorbim despre situatia inversa. Pentru cele cateva luni in care un copil sau un parinte pot sa mai aiba langa ei persoanele dragi, va rog, AJUTATI-I SA AJUTE.

Pentru cei interesati formularele 230 si 200 au completate datele celor de la Hospice. Pentru cei care prefera sa le completeze de mana, datele fundatiei sunt:

Denumire entitate nonprofit: Fundaţia Hospice “Casa Speranţei”
Cod de identificare fiscală al entitatăţii nonprofit: 4921504
Cont bancar (IBAN): RO14 BPOS 0800 2606 441 ROL01

Formularele se pot depune la sediul Directiei Finantelor Publice  (la inspectorul de strada), sau, daca suntei din

Brasov :  str. Sitei nr 14A

Bucuresti: Calea Calarasi nr. 109 – sunt sediile fundatiei.


Articolul anterior
Articolul următor
Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: