Nenea Kiss

Zice  Romania Libera in 23 ianuarie ca, nea’ primarele din comuna Tarlungeni (e la vreo 15 kilometrii de Brasov) in incercarea de a calma romanii si maghiarii din localitate a construit una bucata zid sanatos, mare si gros, care separa cartieru’ tiganesc de restu’ satului. Problema asta e cam cu dus-intors. Inteleg de ce se bucura romanii si maghiarii de ideea lu’ dom primar. Poa’ sa doarma relativ linistiti noaptea. Ca-i drept, tiganii din zona se indeletnicesc cu „imprumuturile definitive”, dar, trebuie luat in considerare faptul ca, marea majoritate n-au ce face. La propriu.  Traiesc intr-un sat, dar n-au nici o bucatica de pamant. In foarte multe cazuri nici pamantul de sub case nu-i al lor. Agricultura in zona e moarta sau pe moarte. Multi din locuitorii comunei nu-si mai cultiva pamanturile. Nu mai merita. Cei care, totusi, mai cultiva ceva, au parcelele mici si nu au (sau nu vor sa aiba) nevoie de ajutor. Mamutii facuti de Ceausescu in Brasov (Steagu’, Tractoru’, Rulmentu’ etc) s-au inchis de mult.  Parte din tigani lucrau acolo. Acu’ nu-i mai angajeaza nimeni. Unii norocosi sunt angajati la firmele de salubritate din oras. Problema e ca, si pentru posturile de maturatori de strada concurenta este foarte mare, pentru ca, in  aceeasi situatie sunt si tiganii din Zizin si  Sacele (astea fiind cele mai apropiate de Brasov).  In vremuri de (nu foarte) mult apuse, aduceau lemne din padure. Prin „lemne” a se intelege uscaturi, adica, adunau resturi de lemne ramase in urma taietorilor autorizati de Ocolu Silvic, si le vindeau prin sat. Teoretic si asta tot furt se numeste, dar practic, nimeni nu aduna resturile ramase dupa taieri. Acum nu mai pot face nici asta. O caruta de lemne poate insemna ani buni la inchisoare. Drept urmare………. nu prea au ce face. Asta e o parte a problemei.

O alta parte a problemei e ca, daca sti unde sa te uiti, primul lucru pe care-l vezi la intrarea in Tarlungeni (dinspre Brasov) e cartierul tiganesc.  Foarte prost plasat, pentru ca, undeva la vreo 8 kilometrii de comuna un nenea vrea sa faca o statiune de statiune, si drum de acces spre locul respectiv  trece prin susnumita comuna (asta daca nu-i arde cuiva sa-si testeze rezistenta masinii pe ‘j de kilometrii de drum forestier). Zidul respectiv (daca-mi aduc bine aminte) ascunde cartierul tiganesc de ochiu’ turistului.

Parere personala: toata povestea asta cu „marele zid Tarlungenesc” imi pare o bataie pe o sa sa priceapa o iapa. Pamantul pe care au casele tiganii ar putea valora foarte mult daca n-ar fi respectivul cartier acolo, pentru simplu motiv ca-i pe unul din  malurile Tarlungului, si pe celalalt mal de vreo 2 ani incoace au rasarit neste casute cochete. Logica: muti tigania de acolo si se ridica valoare terenurilor pe ambele maluri ale Tarlungului. Nici legal nici ilegal cartierul nu poate fi mutat de acolo daca nu vor tiganii (la chestia asta nu poa’ sa ma contrazica nimeni) da’ daca reusim sa-i facem sa-i lase nervii, poate, poate se muta singuri.

Acu’ sa va spui de ce mi-a venit mie sa rad cand am citit chestia asta. Daca treci Tarlungul (din cartierul tiganesc) si mergi vre’ juma’ de kilometru ajungi la mirobolanta pensiune a lu’ dom’ primarele respectiv Nea Kiss. Pensiunea susnumita e dotata cu vr’o  3 cladiri nou noute si o benzinarie (inca nu-i functionala). Paza n-am vazut sa aiba nea’ primarele la cosmeliile respective, nici gard, nici caini, da’ astea oricum nu prea conteaza daca vrei neaparat sa ajungi in/foarte aproape de vr’o cladire.  Si ce stiu eu, si mi-a zis si tata (in caz ca uit) e ca, daca pui un om in situatia in care nu mai are ce pierde s-ar putea sa-ti para rau ca te-ai nascut. In concluzie, am o vaga impresie cam ce-o sa se intample cu pensiunea lu’ nea Kiss daca le toaca prea mult nervii tiganilor, nu ca n-ar avea-o promisa si de romani din cauza de anumite 3 culori .

PS Is mai multe de spus pe tema asta, deci, va urma……..

Articol anterior
Articol următor
Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: