Aberatii de seara.

Pe vremea cand aveam vreo’ 14 anisori ne invatzara la scoala diferenta dintre timpul liniar si timpul ciclic. Pe scurt, timpul liniar carevasazica timpul privit din perspectiva personala, adeca, te nasti, te invarti o perioada pe Terra, imbatranesti (sau nu) si castigi o excursie in lumea vesnicei vanatori. Timpul ciclic adeca timpul privit din perspectiva generala, carevasazica primarava, inverzesc muntii, ciobanu’ urca cu turmele pe munti, trece vara, vine toamna, ciobanu’ isi ia catrafusele si turma din dotare si se scoboara la ses in vederea iernatului. Trece iarna, vine primavara si o ia de la capat. Drept urmare, repetir in fiesce an. Si mai pe scurt, Miorita.
Daca va intrebati care – i legatura cu lumea reala, va explicitez mai jos.
De vreo saptamana am terminat de (re)citit „Regii Blestemati” ai lui Maurice Duron. Partea care ne intereseaza din tot romanul e urmatoarea:
Dupa moartea lui Filip cel Frumos, primul sau nascut, in spetza Ludovic al X – lea (aiuritul) isi cauta soatza inspre a conduce regatul Frantei pe culmi de impliniri marete. Dupa ce a studiat partea feminina a nobilimii franceze a ajuns la concluzia ca nu are de unde alege. Drept urmare a cerut ajutorul rudelor binevoitoare care, dupa adanci cugetari, socoteli si batai de cap au capatat portretul unei printese de prin Napoli, Clemence a Ungariei, o domisoara de 22 de ani, pentru a fi infatisat ochilor preamaritului rege spre judecare si (in speranta tutulor) cununie.
Ca explicatie adiacenta, in vremea cand s – a petrecut episodul descris mai sus Ludovic avea 25 de ani, era vaduv in devenire si avea o fiica de vreo 4 – 5 ani. Pe vremurile respective „tinerii” se casatoreau pe la 12 – 16 ani. Drept urmare, toata floarea nobilimii franceze (partea feminina) era casatorita cand Ludovic a inceput sa – si caute a doua nevasta.
Apropos de timpul liniar – Ludovic si Clemence imbatranisera.
Apropos de timpul ciclic – sunt foarte multi Ludovici si Clemence in ziua de azi, in aceeasi situatie ca a lor: trecuti de prima tinerete, cu una sau mai multe relatii ratate la activ, care cauta sotz/soatza in vederea conducerii regatului personal.
In rolul nobilimii franceze: cercul de cunostinte si prieteni. Si cum spunea cineva, facultatile s – au cam terminat, chefuri nu mai sunt, prietenii sunt mai toti casatoriti, pe strada parca nu – ti prea arde de agatzat.
In rolul rudelor binevoitoare: sfantul WWW, care se da peste cap sa ne aduca in fata ochilor portrete de Ludovici si Clemence spre judecare si (in speranta tuturor)……………

Articol anterior
Articol următor
Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: